Orthomoleculair diëtist

Een orthomoleculair diëtist heeft een vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond. Na deze studie heeft zij zich gespecialiseerd in de orthomoleculair geneeskunde en voedingsleer.

Orthomoleculair is gericht op het voorzien van een optimale hoeveelheid vitaminen, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen voor het herstel van ziekteprocessen en/of het bevorderen van de gezondheid.


Fytotherapie

Fytotherapie wordt door de NVF gedefinieerd als:
de professionele toepassing van plantaardige geneesmiddelen met als doel de gezondheid te behouden of te bevorderen.
Het gebruik van fytotherapeutica buiten de professionele hulpverlening om (zelfzorg, mantelzorg) valt niet onder deze definitie van 'fytotherapie'. Voor de professionele toepassing van fytotherapeutica bestaan zowel regulier medische als andere (westers en oosters traditionele) benaderingen. 'Fytotherapie' kan dus verwijzen naar heel verschillende behandelwijzen, zowel regulier als 'alternatief'. Globaal kunnen vijf belangrijke contexten voor het gebruik van fytotherapeutica worden onderscheiden: de reguliere (moderne westerse) geneeskunde, de westers traditionele (natuur-)geneeskunde, de  antroposofische geneeskunde, de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurvedische (Aziatische) geneeskunde.